Translate into:


Fură widget-ul Zamolxis Xl8!

Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 mai 2014

Shqipëria, țara vulturilor (Macedonia vecină) - Partea a 4-a: Ziua 2 - Mănăstirea Bigorski - liniște și pace în munți

Bigorski

Dedicat lui Ioan Botezătorul, sitat în inima actualului Parc Național Mavrovo, înconjurat de pădurile răcoroase ale înălțimilor Munților Bistra, în apropierea malurilor Râului Radika, cu o istorie zbuciumată și bogății aparte, complexul monastic Bigorski te va cuceri dacă vei avea ocazia să-i treci pragul.

Iată-ne plecați din Tetovo cu destinația frontiera albaneză. Nu am să vă spun de drumul până acolo, ci am să vă mărturisesc că, odată intrați pe teritoriul Parcului Național Mavrovo am dat uitarii supărarea din ziua anterioară ce ne-a determinat să facem acest ocol. Așa că nu ne-am mai plâns de multitudinea de serpentine, ci ne-am bucurat de peisajele magnifice de pe malurile lacului Mavrovo, de răcoarea pădurilor și a canioanelor prin care am trecut.

La un moment dat, am văzut un indicator minuscul ce indica stânga spre Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul. Am zis: de ce nu? Și am purces pe drumul îngust și abrupt ce nu părea să anunțe nimic promițător. Am vrut chiar să renunțăm și să ne întoarcem. Bine că odată ce ai intrat pe drum, nu prea ai unde să întorci și ești nevoit să mergi înainte, până când... Da, așa e până când ajungi să te uimești și să-ți mulțumești că ai ales să urci până aici. La un moment dat, din stânca dură, izvorăște o apă cristalină ce se prăvălește într-o cascadă, deasupra căreia stă ctitorit complexul monastic Bigorski. Am zis că musai să aflăm despre ce este vorba. Și am aflat.

Am aflat că mănăstirea de aici este una din cele mai frumoase din Balcani. Am aflat că ce se vede azi și pare vechi este de fapt o copie fidelă a construcției anterioare, ce a trecut printr-un incendiu. Am aflat că găzduiește unul din cele mai frumoase iconostase din lemn, făurit de meșterii locali.

Nu vă spun mai multe, ci vă las cu imaginile și cu speranța că v-am stârnit deja curiozitatea ce vă va opri pentru câteva momente din drumul vostru odată ajunși pe aceste meleaguri.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Thanks in favor of sharing such a pleasant opinion, post is good, thats why i have read it entirely

Anonim spunea...

Post writing is also a fun, if you be acquainted with after that you can write if not it is complicated to write.

Trimiteți un comentariu

Iti poti spune parerea aici: