Translate into:


Fură widget-ul Zamolxis Xl8!

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 11 august 2013

Shqipëria, țara vulturilor (Macedonia vecină) - Partea a 3-a: Ziua 2 - Tetovo, macedoneanul albanez


Cu o populație în care albanezii reprezintă majoritatea relativă, leagăn al celor câteva partide politice albaneze și capitală neoficială a regiunii predominant albaneză, supraviețuitor al mai multor imperii de la cel Micenian și Ilir, la Imperiile Roman, Bizantin și Otoman, Tetovo este unul din cele mai dezvoltate orașe macedonene din punct de vedere economic, turistic și cultural.

Nu mică ne-a fost mirarea când, la micul dejun copios, proprietarul hotelului unde am înnoptat de nevoie, ne-a făcut un rezumat al istoriei locale, o trecere în revistă a principalelor obiective și am dialogat despre România despre care se pare că știa destul de multe.
Astfel am aflat că zona este renumită pentru sporturile de iarnă, aflându-se în vecinătatea Munților Šar, am aflat că este un centru universitar important, că de-a lungul istoriei a jucat un rol decisiv din punct de vedere etnic și religios, ba chiar că în trecutul foarte apropiat primarul orașului ar fi fost condamnat pentru că ar fi ridicat drapelul cu vulturul bicefal albanez, ce se pare că ar fi constituit scânteia declanșării războiului civil din 2001.
Am părăsit Hotelul Dinamika pe care vi-l recomand și vouă dacă sunteți prin trecere și care apropo este fix peste drum de o fabrică de ciocolată, și am purces la descoperirea orașului cu informațiile proaspete abia ingerate la micul dejun.




 
Orașul este străbătut de Râul Pena, care deși destul de mic este foarte capricios. Peste râu există trei poduri de piatră destul de vechi, peste care încă se circulă.



Primul popas: Hammam-ul turcesc situat fix lângă râul Pena, ce datează cam de pe la 1440, loc de relaxare și băi turcești în vechime, galerie de artă în prezent.




Peste râu, la mică distanță:  Šarena Džamija (Moscheea pictată). Construită odată cu Hammam-ul, finanțată la construire de două măicuțe din Tetovo, foarte original având în vedere că finanțarea construirii oricăror altor moschei de prin lumea asta poartă semnăturile vreunui bei, pașă sau sultan, moscheea încântă ochiul prin fațadele pictate și așezarea într-un spațiu verde ce îndeamnă la liniște. Se spune că s-ar fi folosit vreo 30.000 de ouă pentru a prepara vopseaua pentru pictură.





Arabati Baba Teḱe reprezintă de departe un reper etnico-religios important pentru comunitatea albaneză în general și mai ales pentru gruparea bektashi, un ordin sufi al dervishilor. Este de departe cel mai bine păstrat complex monastic bektashi. De îndată ce treci pragul porții masive a puternicelor ziduri de apărare ce înconjoară complexul, te trezești într-un univers care parcă e rupt din altă epocă. Clădirile vechi așezate printre copaci și flori, legate prin alei pavate cu piatră, parcă rup barierele timpului.
Construcția acestui edificiu spiritual i se datorează lui Ali Baba, unul dintre cei mai importanți Baba (sfătuitori religioși), cumnat al sultanului Suleiman Magnificul.
Intrarea este gratuită, dar ar fi bine să întrebi pe cineva dinăuntru dacă ai voie să faci poze și să te plimbi. 






 
Dacă tot ai ajuns în Tetovo, merită să arunci o privire și asupra Fortăreței Baltepes, situată undeva deasupra orașului. Se spune că există o serie de galerii subterane ce pleacă din interiorul cetății și ies undeva prin orașul actual, fiind construite pentru a putea ieși în spatele atacatorilor, în cazul când cetatea ar fi fost asediată.
Noi nu am mai ajuns la cetate, așa că dacă ajungeți, să ne spuneți și nouă cum a fost.

Va urma.........

Un comentariu:

Thomas spunea...

This is awesome!

Trimiteți un comentariu

Iti poti spune parerea aici: